Energie besparen als woningeigenaar

150 keer bekeken

Als woningeigenaar kun je jaarlijks veel geld besparen door je huis goed te isoleren. Bespaarcoach Edwin Theunisse van de gemeente Maasgouw geeft je kosteloos advies over energiebesparende maatregelen en maakt je wegwijs in de subsidiemogelijkheden.

Een goed moment om je woning te verduurzamen

Met de herfst in aantocht en de (nog altijd) hoge gasprijs als gegeven, is dit een uitgelezen moment om je woning te verduurzamen. Dat klinkt logisch, maar toch is het voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pak je dat aan? Welke mogelijkheden zijn er om je energierekening omlaag te brengen? En hoe vind je je weg in het woud van subsidieregelingen?

Direct advies tijdens een gratis huisbezoek

Voor deze en andere vragen over energiebesparing kun je terecht bij Edwin Theunisse, bespaarcoach van de gemeente Maasgouw. Dat gaat heel eenvoudig. Via de telefoon of mail maak je met hem een afspraak voor een gratis huisbezoek. Tijdens een rondgang door het hele huis bekijkt Edwin welke energiebesparende maatregelen er al getroffen zijn en wat er nog gewenst en mogelijk is. Je krijgt meteen advies.

De grootste winst is te behalen met isolatie

 “Ik vergelijk een huis altijd met een emmer met gaten. Je kunt er heel veel water in gieten, maar het lekt net zo hard weer weg. Door de gaten in je huis te dichten, behoud je de energie en dus warmte die je erin stopt.” De grootste winst is te behalen door een goede isolatie. Vooral van het dak en de spouwmuren, de vloeren en het glas. Daar lekt heel veel warmte weg.”

Dubbel glas betekent niet altijd ‘goed geïsoleerd’

Zijn jarenlange ervaring in de isolatiebranche gebruikt Edwin nu om inwoners van Maasgouw energiebewust te maken. Als het om kennis over verduurzamen gaat, is er nog een wereld te winnen, merkt hij. De bespaarcoach geeft veel voorbeelden, zoals: “Dubbel glas in huis zegt niet altijd alles. Als het glas 20 jaar oud is, heeft het wel 40 tot 50 procent aan isolatiewaarde verloren.”

 

  

"Dubbel glas in huis zegt niet altijd alles. Als het glas 20 jaar oud is, heeft het wel 40 tot 50 procent aan isolatiewaarde verloren.

Edwin Theunisse | Bespaarcoach gemeente Maasgouw

 

 

Ga niet lukraak je spouwmuur isoleren

“Voordat je je spouwmuren gaat isoleren, is het verstandig om eerst een goede inspectie te laten doen. Laat een professioneel bedrijf checken of er geen bouwpuin in zit, want dat kan voor een koudebrug zorgen. Zo’n koudebrug vormt een verbinding tussen binnen- en buitenmuur en zorgt ervoor dat het vocht niet weg kan. Je loopt daarmee risico op lekkages. Bij het isoleren van je spouwmuur moet je ook voldoen aan de voorwaarden voor natuurvriendelijk isoleren."

Isoleren en ventileren

“Isoleren betekent ook meer ventileren”, zegt Edwin. “Daarom kijk ik altijd naar het ventilatiesysteem. Als je je huis goed isoleert, maar slecht ventileert, heb je kans op vochtproblemen en mogelijk schimmelvorming. Ook dit soort zaken neem ik mee tijdens een huisbezoek.”

Wegwijs in subsidies

Veel woningeigenaren weten nog niet dat er verschillende subsidieregelingen zijn waarmee ze honderden euro’s kunnen besparen. Bijvoorbeeld voor isolerende maatregelen of een warmtepomp. “Vaak schieten mensen in de stress als ze het woord subsidie horen. Wat betekent dat voor mij? Welke mogelijkheden zijn er? En hoe pak ik dat aan? Als bespaarcoach maak ik inwoners wegwijs. Op de website van de gemeente en van het Duurzaam Bouwloket staat duidelijk uitgelegd welke subsidieregelingen er zijn en hoe je daar gebruik van kunt maken.”

Goed voor je wooncomfort, je portemonnee en de planeet

Energiebesparende maatregelen zijn investeringen voor het leven, zegt Edwin. Ze zijn goed voor je portemonnee, voor je wooncomfort en voor de planeet. “In een goed geïsoleerd huis is het zowel ’s zomers als ’s winters veel aangenamer toeven. Daarbij krijgt je huis er een hoger energielabel door waardoor het makkelijk verkoopbaar is”, zo legt de bespaarcoach uit.  

Een eerlijk advies

Edwin geniet zichtbaar van zijn werk. Hij vindt het heerlijk om mensen met een eerlijk advies te helpen en in beweging te brengen. “Niemand is mij iets verplicht, als bespaarcoach kom ik alleen iets geven. Een stukje kennis en bewustwording waarmee je als woningeigenaar zelf je voordeel kunt doen. Hoe mooi is dát.”

 


 

Afspraak maken met de bespaarcoach

Wil je advies van de bespaarcoach, dan kun je via de website van de gemeente een afspraak met hem maken. 

Maak een afspraak met de bespaarcoach

Afbeeldingen

Cookie-instellingen