Hoe Jo en Ria hun monument in Wessem betaalbaar comfortabel maakten

497 keer bekeken

Zelfs in een beschermd monument kun je met relatief eenvoudige maatregelen snel veel energie besparen en het comfort in huis verbeteren zo hebben Jo en Ria Weyden ervaren. Het echtpaar uit Wessem volgde het energieadvies op van Coöperatie Duurzaam Maasgouw. De energiecoach wees hen de weg.

Al bijna dertig jaar zijn ze de gelukkige bewoners van Marktstraat 16, een prachtig stukje erfgoed in het beschermde dorpsgezicht van Wessem. Bijna 450 vierkante meter woon- en bedrijfsruimte, verdeeld over verschillende compartimenten. Decennialang was het karakteristieke, witte pand uit 1916 een bruisend stamlokaal voor lokale verenigingen. Café Bidlot, voor de oudere generatie in het dorp, is het een begrip.

In het voorjaar van 1995 namen Jo en Ria Weyden hier hun intrek. Nadat de nicotine van het plafond was geschrobd, verbouwden zij de horecazaal tot Tao Centrum Wessem. Jo verzorgde er jarenlang consulten en trainingen in Tao Chi, een Chinese bewegingskunst die het lichaam heelt en de geest ontspant. In de kamer ernaast gaf vrouwlief Ria cursussen in handlijnkunde, tarot en numerologie en runde zij een new age winkel. De ruimte erachter is tot op de dag van vandaag hun woonverblijf. Modern en sfeervol ingericht, met een juweel van een tuin.

Nooit klaar

Jo en Ria genieten er nu van hun oude dag. Van de rust en de ruimte en de dorpse gemoedelijkheid. Het klinkt zorgeloos, maar vanzelf gaat dit niet. Comfortabel wonen in een ruim honderd jaar 100 jaar oud gebouw vergt namelijk heel veel werk. “Toen we hier in 1995 neerstreken, was het binnen kil en vochtig. Het dak lekte, vloeren en wanden waren niet geïsoleerd, de ramen waren van enkel glas en op de bovenverdieping was geen centrale verwarming. Met hulp van vrienden hebben we het hele huis onder handen genomen. In een gemeentelijk monument als dit ben je eigenlijk nooit klaar. Er is altijd wel iets te doen”, vertelt Jo.

Waardevol energieadvies

Om de energierekening te drukken, won de geboren Kerkradenaar in 2021 advies in bij de Coöperatie Duurzaam Maasgouw (CDM), het burgerinitiatief dat inwoners helpt met het verduurzamen van hun woning. “En dat kost je echt geen zakken met geld”, zegt Jo die iedereen aanraadt om lid te worden van de coöperatie. “De energiecoach van CDM scande ons hele pand en stelde vervolgens een uitvoerig rapport op met allerhande tips om snel en eenvoudig energie te besparen."

"De adviezen hebben we stap voor stap in de praktijk gebracht. Denk aan tochtstrippen op de voordeur. Steenwol, dampdichte folie en OSB-platen tegen de binnenwanden. Tempex en radiatorfolie onder de vensterbank. En betere ventilatie. Verder hebben we bij Volta een slimme thermostaat gehuurd met een buitenvoeler die het klimaat in huis automatisch aanpast aan de temperatuur buiten. Het resultaat: een efficiënter energieverbruik en een hoger comfort. "

"Om vochtproblemen te voorkomen, zorgen we ervoor dat het ook in de ruimten waar we minder vaak komen mimimaal 15 graden is. Zoals in de grote zaal beneden, waar de ‘Vrienden van Wei-You (Chinees voor Jo Weyden) taijiquan’ regelmatig bijeenkomen voor studie en onderzoek en om de Tao-traditie in ere te houden. Met 17 zonnepanelen op het dak voorzien we volledig in hun eigen stroom. Hiervoor hebben we de hypotheek een klein beetje opgehoogd zodat we niet ineens zo’n grote uitgave hoefden te doen.”

Way of life

Het verduurzamen van hun monumentale pand voelt voor Jo en Ria niet als een opgave. “Bewegen is voor ons een way of life. Volgens het Taoïsme is het een noodzakelijke voorwaarde om in leven te blijven. Ik vind het heerlijk om klusjes te doen in ons huis en in onze tuin. Lekker bezig blijven, dingen opknappen. Alles wat je in ons huis ziet, is wel een keer door onze handen gegaan. Wat dat betreft voelt dit gebouw als een geschenk. Hier wonen houdt ons gezond.”

Coöperatie Duurzaam Maasgouw

De Coöperatie Duurzaam Maasgouw  is een burgerinitiatief uit de gemeente Maasgouw. Via de coöperatie kun je veel tips krijgen over energiebesparing. De coöperatie verzorgt  onder andere een energiespreekuur in de bibliotheek van Maasbracht en Heel. Hier kun je je aanmelden.

Foto's Peter Amkreutz

Meer verhalen lezen? Lees hier het verhaal van Mieke en Marcel: Is deze woning in Linne het duurzaamste huis van Nederland? | Energiek Maasgouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen