Woning in Linne genomineerd voor het duurzaamste huis van Nederland

1987 keer bekeken

“Je kunt maar een keer goed verbouwen. Daar moet je het geld in stoppen”. Toen Marcel en Mieke in 2010 hun jaren ’30 huis in Linne kochten, was dan ook meteen duidelijk dat het helemaal op de schop moest. Ze deden mee aan de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland.

Inmiddels werden ze eind januari genomineerd voor deze verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland.

Marcel en Mieke houden niet van halve maatregelen. Ze zijn recht door zee en duidelijk als het gaat om het duurzaam maken van hun huis. Inmiddels is hun woning energieneutraal, met energielabel A+++. De energierekening staat daarmee op nul euro.

Waar andere mensen bij het kopen van een huis hun spaargeld in een mooie nieuwe keuken stoppen, werd dat van hen meteen geïnvesteerd in een grootschalige verbouwing om het huis energieneutraal te maken. De vorige eigenares was 104 jaar oud geworden in het huis, en had er zeker 25 jaar niets aan gedaan. De verbouwing werd grondig, dat stond vast. Wie foto’s uit die tijd bekijkt, ziet een huis waar muren zijn uitgebroken en dat in de stijgers staat. “We werkten van buiten naar binnen; muren, dak, vloeren en dan verder”.

Eigen beheer

Het was hard werken, onderhandelen met aannemers en bouwvakkers, en vooral veel en ver om zich heen kijken. Alles deden ze in eigen beheer. “In Nederland snapten ze niet wat we wilden doen. Nederlandse dakdekkers verklaarden ons voor gek als we uitlegden hoe we het dak wilden isoleren”. Regelmatig kwam het tot discussies over wat er wel en niet mogelijk was. Maar Mieke en Marcel zetten door. Ze wisten wat ze wilden en dachten vooral op de lange termijn. Marcel: “In Duitsland waren ze al veel verder”. Daar werd dan ook veel van het materiaal gekocht, en kwamen de bouwvakkers vandaan.

 
Duurzaam koppel

De woning van Marcel en Mieke in Linne is energieneutraal, met energielabel A+++. De energierekening staat op nul euro.

 

 
 

Doel was een huis zonder vaste lasten, zonder gas, waar de energie zelf werd opgewekt, en waar niets werd verspild. Isoleren was belangrijk. Ze wilden het huis luchtdicht maken, zodat er geen zuchtje energie te veel naar buiten ging. “In dit huis zit voor duizenden euro aan plakband”, lacht Marcel. Omdat het huis luchtdicht was is er wel een speciaal ventilatie-systeem aangebracht, zodat er wel genoeg schone lucht in het huis komt. Om dat helemaal optimaal te maken werd er een systeem geplaatst dat ontwikkeld is door Universiteit in Delft om de vieze rookluchten van buiten te filteren.

Natuurlijke materialen

In hun huis in Linne is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld van HR-parels, een goedkoop en milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Marcel toont een glazen jampot met daarin grijze korrels die zo’n 3 millimeter groot zijn. “De grijze kleur komt door grafiet, dat de isolatiewaarde groter maakt”, legt hij uit. In zijn andere hand houdt hij nog een glazen pot. Daarin zit Isofloc. Dat zijn papiervlokken, zo zacht als stof. Ze gebruikten het voor de isolatie van het dak en de tussenvloeren. “Veel mensen gebruiken PUR, maar dat is niet milieuvriendelijk.”

Bij isoleren bleef het niet. Een kleine rondleiding door het huis toont dat er hier geen halve maatregelen zijn getroffen. Er is vloerverwarming aangelegd, en alle elektra werd vervangen. Er kwamen zonnepanelen, een warmtepomp en de gasaansluiting werd verwijderd. Ook maken ze gebruik van een accu om hun stroom in op te slaan.

Duurzaamheidsvirus

Het zal niemand verbazen dat de kinderen van Marcel en Mieke ook met het duurzaamheidsvirus zijn besmet. Zoon Lars is kinderburgemeester van de kinderraad van Maasgouw geweest. Hun thema? De klimaatactie, één van de 17 global goals. In een interview op de gemeentelijke website zegt hij zelf: ”We gaan weer werken aan een nieuw project om bij te dragen aan een gezonde aarde!”

Ook dochter Silke laat zich niet onbetuigd. Op de kleurenfoto’s van de verbouwingstijd duikt regelmatig het krullenkopje van dochter Silke op. “Ze stond al op de steigers toen ze een kleuter was”, zegt haar vader trots. De 15-jarige Silke zit inmiddels op het Technasium.
 

 

Op de kleurenfoto’s van de verbouwingstijd duikt regelmatig het krullenkopje van dochter Silke op. Ze kan inmiddels zonder moeite de stroomschema’s die haar vader voor het huis maakt lezen en wil later “iets in de techniek” doen.

 
 

Marcel: “Ze kan prima overweg met stopcontacten en stroom”, zegt haar vader trots. “Ik wil er graag bij zijn als er iets aan het huis gedaan word. Ik vind het niet leuk als ze zonnepanelen op het dak leggen en ik er niet bij ben”, zegt Silke, die even de kamer is binnengelopen. Ze kan inmiddels zonder moeite de stroomschema’s die haar vader voor het huis maakt lezen en wil later “iets in de techniek” doen.

Verkiezing Duurzaamste Huis

Het is ook aan Silke te danken dat het huis aan de Breeweg in Linne meedeed aan de derde editie van de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’.  Hierbij kiest het publiek en een vakjury de beste voorbeelden in de twaalf provincies én van Nederland. Trotse huiseigenaren vanuit het hele land konden zich tot 14 januari 2024 aanmelden voor de verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland, waarbij zij automatisch deelnemen aan de jury- én de publieksverkiezing. Hun huis is niet als eerste geëindigd, maar dat maakt ze niet minder trots op wat ze bereikt hebben. 

Bekijk de winnaars op duurzamehuizenroute.nl.

(De foto's van de verbouwing komen uit het privé-archief van Mieke en Marcel.)


 Welk huis heb jij? Test hier hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken

Wil je op de hoogte blijven van verhalen op Energiek Maasgouw? Volg ons op Facebook en Instagram.

      

 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen