Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de lucht of bodem. Hierdoor is een warmtepomp energiezuinig. Met een warmtepomp kun je van het gas af, of heb je in minder gas nodig. De warmtepomp gebruikt de warmte die in de (buiten)lucht of bodem zit. Om die warmte bruikbaar te maken is stroom nodig. Je zult dus merken dat je stroomverbruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je geen of minder gas gebruikt.
Er zijn verschillende soorten waterpompen.
- Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel. Je verwarmt je huis en ook je water voor douche en keuken. Als je dan ook nog elektrisch kookt gebruik je helemaal geen gas meer.
- Een hybride warmtepomp. Deze werkt met de cv-ketel samen. Je verwarmt er je huis mee. De cv-ketel verwarmt nog wel het water voor douche en keuken en springt bij op hele koude dagen. Je gebruikt dus (een stuk) minder gas.
Meer weten?
Wil je meer weten over waterpompen? Kijk dan het webinar van het Duurzaam Bouwloket terug dat op 27 maart 2023 heeft plaatsgevonden. Of ga naar deze pagina van Milieu Centraal en ontdek je hoe een warmtepomp werkt en welke warmtepomp geschikt is voor jouw huis.
Vergunning
Voor het installeren van een warmtepomp heb je normaal gesproken geen vergunning nodig. Maar als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont, heb je vaak wel een omgevingsvergunning nodig.
Subsidie
Via het Rijk kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf van een waterpomp. Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je de hogere subsidie voor de isolatiemaatregel!