Kinderen in Maasgouw besparen energie

11-07-2024
103 keer bekeken 0 reacties

Kinderen in Maasgouw vinden een gezonde toekomst belangrijk. Hun vertegenwoordigers in de Kinderraad kozen afgelopen jaar niet voor niets het thema Klimaat om mee aan de slag te gaan. Zelf zijn ze thuis en in hun omgeving al bewust bezig met bijvoorbeeld energie besparen.

Duurzame actie van kinderen in Maasgouw

In de Kinderraad vertegenwoordigen kinderen van groep 7 en 8 hun leeftijdgenoten uit de hele gemeente. Van iedere basisschool zijn 2 kinderen present. Omdat zij weten wat kinderen belangrijk vinden, zijn ze enthousiast aan de slag gegaan met het thema Klimaat. Twee projecten waren specifiek gericht op energie besparen. Hoe kwamen ze op het idee?

Welk apparaat verbruikt de meeste energie?

Jente van basisschool St Martinus in Beegden startte het project 'Energiebewuster en energiezuiniger' en ging op onderzoek uit. Hij wilde weten hoeveel energie alle apparaten op school verbruikten. En welke apparaten de grootste energieslurpers waren. De 2 oude koelkasten op school sprongen er direct uit. Hij heeft samen met zijn klasgenoten gekeken naar het energielabel van de apparaten en vanuit de hoeveelheid Watt een inschatting gemaakt van het jaarlijkse verbruik. Ze bleken echte energieslurpers te zijn. Bovendien bleek 1 koelkast voldoende te zijn voor de hele school, dus heeft hij één nieuwe koelkast uitgezocht die een stuk energiezuiniger is.

Ook het koffieapparaat bleek doorlopend stroom te verbruiken, terwijl het niet altijd aan hoeft te staan. Dit heeft hij opgelost door er een timer op te zetten. Nu verbruikt het apparaat alleen nog stroom als het nodig is.

Zo zie je maar: als je erop let en je ervoor inzet, dan kun je met kleine maatregelen zelf al energie besparen.

Hoe maak je mensen bewust(er)?

Op basisschool t Breerke in Maasbracht zijn Fem en Ghalya enthousiast aan het werk gegaan om leerlingen en leerkrachten te stimuleren energiezuiniger te zijn. Ook hebben ze een opruimactie voor het park bij school georganiseerd en regenwater opgevangen door een regenton te plaatsen. Om iedereen er regelmatig aan te herinneren om bewust met energie om te gaan, hebben ze een leuke poster ontworpen en die op verschillende plekken opgehangen. Zo herinneren ze iedereen er steeds opnieuw aan om bijvoorbeeld de verwarming laag te draaien of het licht uit te doen.

Goed bezig 😊

Woon je in Maasgouw en ben jij ook goed bezig met energie besparen? Doe je dat alleen of samen met vrienden, klasgenoten, je ouders of broers en zussen, laat het weten! Dan sta jij misschien binnenkort met jouw verhaal op deze website. Stuur je bijdrage via dit formulier.

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen