Roel en Marjolein uit Maasbracht: 'Je woning aardgasvrij maken is eenvoudiger dan je denkt’

02-04-2024
1243 keer bekeken 0 reacties

De een sleutelt aan een oude tractor, Roel en Marjolein aan hun huis. Toen nog niemand met duurzaamheid bezig was, gingen de Maasbrachtenaren in 2006 aan de slag. Heel laagdrempelig, steeds een stapje verder. De pioniers werden experts die hun ervaring over verduurzamen graag delen.

Familie van Lumich uit Maasbracht: pioniers in verduurzamen

Het was voor Roel von Lumich en Marjolein Heinemans even schrikken toen zij na hun verhuizing in 2006 de eerste energierekening onder ogen kregen. Bijna 250 euro, dat moest toch goedkoper kunnen!

En dus gingen zij aan de slag. De halogeen-spotjes in het plafond werden vervangen door spaarlampen. Verder plaatsten ze tochtstrips om de warmte in huis te houden en zogeheten ‘master-slave verdeeldozen’ om sluipverbruik van energie tegen te gaan.  Ook de wand van glazen bouwstenen naast de voordeur in de hal (“nul isolatiewaarde en daardoor zeer oncomfortabel”) moest eraan geloven.

Als werktuigbouwkundige kreeg Roel de smaak te pakken. Hij raadpleegde kennisplatforms, zoals duurzamehuizenroute.nl. Sprak met experts. Bezocht beurzen. Van het een kwam het ander. Een zonneboiler van heat-pipes, zonnepanelen, energiezuinige apparaten en triple glas. Zo werd hun woning aan de Echterstraat duurzamer en duurzamer. “Met de eenvoudigste dingen kun je al energie besparen. Zoals een deksel op de pan doen als je aan het koken bent. De kids doen ook mee. Zij hebben er een sport van gemaakt om zo snel mogelijk te douchen.” Ook Marjolein geeft nog een tip: “Kijk eens op ‘verbeterjehuis.nl’. Of op het energielabel van je woning. Daar vind je nog meer adviezen.”

Aardgasvrij

In 2014 besloten Roel en Marjolein als een van de eersten in hun dorp om hun woning zonder aardgas te gaan verwarmen. Zij stapten over op een warmtepomp. Ingewikkeld? Dat valt reuze mee, stelt Roel. “Het enige wat je hier voor nodig hebt is lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Wie beweert dat je je huis ook via traditionele radiatoren met een warmtepomp kunt verwarmen, moet je niet vertrouwen”, klinkt het stellig.  Wanneer je al vloerverwarming hebt, is het aansluiten van een monoblock warmtepomp eenvoudig. Daar hoef je geen grote techneut voor te zijn, een beetje handigheid is voldoende.

Veel energiebesparende maatregelen verhogen het wooncomfort, zo hebben Roel en Marjolein aan den lijve ervaren. “Het aansluiten van de warmtepomp op de vloerverwarming zorgt voor een constante en behaaglijke temperatuur. Triple glas heeft de koude trek in de woonkamer verdreven. En de inductiekookplaat is veel makkelijker schoon te maken dan het oude gasfornuis. Om maar aan te geven: kijk bij het nemen van energiebesparende maatregelen niet alleen naar de financiële kant, maar ook naar het comfort.”

Eerst de kraan dicht, dan dweilen

Hun voornaamste advies: “Isoleer waar je kunt isoleren. Door het plaatsen van tochtstrips en triple glas en het opvullen van je spouwmuren verhoog je het comfort in huis en breng je je energierekening omlaag.  Ik zeg altijd: voordat je gaat dweilen, is het handig om eerst de kraan dicht te draaien.”

De kennis van de familie Von Lumich bleef niet onopgemerkt. Nadat de energieprijzen in 2022 door het dak gingen, kreeg Roel en Marjolein veel vragen van familie, vrienden en kennissen. De hamvraag: wat kan ik doen om energie te besparen? “Een standaardantwoord  is er niet”, weten de Maasbrachtenaren. “Elke woning is immers anders. Je moet eigenlijk met een kladblok door je huis lopen. Per ruimte kan er iets anders nodig zijn en maak je andere keuzes.”

Gaat niet, bestaat niet

Gaat niet, bestaat niet voor Roel en Marjolein. Voor alles is een oplossing, zeker in deze moderne tijd. Hun woning in Maasbracht is uitgerust met verschillende apparaatjes die weinig geld kosten, maar op termijn veel besparen. Denk aan een bewegingssensor die ervoor zorgt dat het licht in de garage automatisch aan- en uitgaat. “Met een schakelaar van op de CV-pomp van je vloerverwarming kun je gauw 250kW per jaar aan elektriciteit besparen. Dit apparaatje kost slechts enkele tientjes en zorgt er voor dat je CV-pomp automatisch wordt uitgeschakeld als er geen warm water door de leidingen stroomt.”

Om alle mogelijke besparingen in huis in kaart te brengen, raadt Roel aan om een P1-metertje aan te schaffen. “Met dit apparaatje, dat je gewoon in je slimme meter plugt, kun je elk moment van de dag zien wat je stroomverbruik is. Sterker nog: je kunt zelfs in real time direct zien wat er gebeurt als je een apparaat in- of uitschakelt.”

Alle beetjes helpen als het op comfort en energiebesparing aankomt, weten Roel en Marjolein uit ervaring: “Op de slaapkamer van onze zoon hebben we onder zijn bureau een infraroodkacheltje geplaatst. Dat gaat na een uur automatisch uit. Als hij de verwarming langer aan wil, moet hij zich even bukken en op het knopje drukken.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen