Subsidie verduurzamen huis verandert in 2024

29-12-2023
185 keer bekeken 0 reacties

Huiseigenaren kunnen in 2024 opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning. De zogenoemde ISDE-subsidie wijzigt. Zo is er meer maatwerk voor monumenten en vervalt de subsidie voor zonnepanelen.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp.  

Meer maatwerk voor monumenten

Deze regeling wordt toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. 

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er komt een bonus om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen. Deze materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen.

Warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen

Ook voor warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen zijn er wijzigingen. Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. Ook verandert het subsidiebedrag voor warmtepompen en zonneboilers. Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Meer weten over wat er de veranderingen in de ISDE-subsidie ? Kijk dan op deze pagina: ISDE: Wat wijzigt er vanaf 2024? (rvo.nl)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen