Wanneer kies je voor HR++ glas of triple glas?

21-11-2023
95 keer bekeken 0 reacties

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). Door isolerend glas te plaatsen woon je meteen een stuk comfortabeler en het bespaart een hoop energie. 

Glas vervangen: kies triple glas of HR++ glas

Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je enkel glas of dubbel glas gaat vervangen. Het is zonde om voor glas met een lagere isolatiewaarde te kiezen, omdat je hiermee minder energie bespaart. 

Voordelen van HR++ of triple glas:

  • Geen kou meer bij de raam
  • Geen condens aan de binnenkant
  • Minder geluid van buiten

De Isolatiewaarde van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U waarde. De U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) geeft aan hoeveel warmte wordt overgedragen door de ramen. Hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatiewaarde, omdat er minder warmte door de ramen verloren gaat. 

Nieuw glas voor bestaande kozijnen

Triple glas is meestal te dik of te zwaar om in bestaande kozijnen te plaatsen. Als je nieuw glas in bestaande kozijnen kies dan voor HR++.  

Kozijnen vervangen? Kies meteen voor triple glas!

Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor je ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 14% duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas.

Kozijnen voor triple glas zijn er in verschillende materialen zoals  hout en kunststof. Voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig heb je ook kunststof kozijnen met een houtmotief, waardoor ze bijna niet te onderscheiden zijn van echt hout. 

Vacuümglas 

Vacuümglas bestaat uit glasplaten waarbinnen geen isolatiegas, maar een vacuüm aanwezig is. Een vacuüm isoleert zeer goed. Vacuümglas is warmte-isolerend en werkt ook een zeer goede geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas en kan daardoor bijna altijd toegepast worden in de al aanwezige kozijnen of gelijk met nieuwe kozijnen worden geplaatst. De kosten van vacuümglas zijn wel hoger maar een zeer goed alternatief als het plaatsen van HR++glas niet mogelijk is. Bijvoorbeeld voor monumenten. 

Kijk voor alle informatie over het vervangen van glas op: www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/vervangen-beglazing 

Subsidies

Voor het vervangen van glas zijn er subsidies. De bekendste is de landelijke subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). 
Kijk voor een overzicht van alle subsidie op de pagina subsidies en leningen.

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen